Paarden zijn minder gevoelig voor leverbot dan andere landbouwhuisdieren, maar ook zij kunnen besmet raken met de leverbot. Met name in gebieden waar leverbot veel voorkomt bij landbouwhuisdieren, loopt de kans op een besmetting bij paarden ook op. Dit komt doordat de weide vol zit met besmettelijke cysten (metacercariën), die het paard binnen krijgt tijdens het grazen.

De besmetting met leverbot bij paarden kan worden onderschat, omdat er in de meeste gevallen weinig ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Verschijnselen die kunnen wijzen op leverbot bij paarden zijn:

  • een slechte algemene conditie;
  • vermageren;
  • slechte prestaties;
  • een wisselende eetlust.

Levenscyclus

De volwassen leverbot leeft in de galgangen van de lever en produceert eitjes die met de mest worden uitgescheiden. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de aanwezigheid van water, ontwikkelt zich binnen 3 weken een larfje die in het water rond zwemt en actief op zoek gaat naar de tussengastheer; een zoetwaterslakje. Het larfje dringt de slak binnen en gaat zich in het slakje vermenigvuldigen, en ontwikkelt zich verder tot een volgend stadium, de zogenaamde cercariae. Deze cercariae kruipen uit de slak en zijn dan besmettelijk voor het paard, we noemen ze dan metacercariën.

Na opname doorboren de jonge larfjes de darmwand en kruipen naar de lever waar ze dan enkele weken rondkruipen voordat in de galgangen aankomen. De volledige cyclus duurt minimaal 4 -6 maanden. Veel paarden hebben van nature weerstand tegen leverbotten, hoewel de paarden zich wel infecteren, zijn ze goed in staat de parsieten te immobiliseren en vervolgens uit te scheiden.

Diagnose

De diagnose van leverbot is lastig vast te stellen. Mestonderzoek mits goed uitgevoerd met een voldoende hoeveelheid mest en met de juiste techniek, kan de diagnose bevestigen door het aantonen van de leverbot eitjes. Bij DG mestonderzoek word gebruik gemaakt van de Dorsman methode Bij een leverbot besmetting zien we vrijwel altijd bij paarden dat dit gepaard gaat met maag-darmworm besmetting, daarom is het mogelijk deze twee onderzoeken te combineren.

Ben je geïnteresseerd om een leverbot mestonderzoek bij je paard uit te laten voeren? Bekijk dan onze tarieven of vraag direct een mestonderzoek aan.