Paarden lopen gemakkelijk een worminfectie op, zeker wanneer ze elke dag in de wei lopen. Een wei kan ‘besmet’ raken met wormeitjes. Die worden met het gras mee opgegeten, ontwikkelen zich in de darmen, beschadigen de darmen en tasten zo de weerstand en gezondheid van het dier aan. Een paard met heel veel wormen kan daar zelfs aan sterven. Maar voor die tijd zal het dier sterk vermageren en lusteloos worden. Ook kan het dier koliek krijgen van een worminfectie. Oplettendheid is dus belangrijk. Het is verstandig om regelmatig van weide te wisselen, al zal dat niet voor iedereen mogelijk zijn. Meer informatie hierover vind je hier.

Veelvuldig en standaard ontwormen van paarden werkt resistentie in de hand. Daarom gaan steeds meer paardenhouders ertoe over om eerst de mest te onderzoeken. Zo kan worden vastgesteld of er wel ontwormd moet worden en zo ja, met welk middel.

Een ontwormingsmiddel moet altijd worden verstrekt op recept, dat is in de wet vastgelegd. De dierenarts waar wij mee samenwerken kan naar aanleiding van de uitslag van het uitgevoerde mestonderzoek een passend wormadvies geven. Bij mestonderzoek worden de wormeitjes per gram mest geteld. Ook is het mogelijk om de wormenkuur te leveren

Op de volgende momenten is het verstandig om een mestonderzoek uit te voeren

Behandelen lintworm, ingekapselde bloedworm en horzellarf
Mestonderzoek
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sept Okt Nov Dec