eigenschappen over wormen die goed om te weten zijn voor elke paardeneigenaar.

  1. Volwassen wormen zijn parasieten en ze zijn voor hun voeding afhankelijk van het paard. Ze kunnen niet overleven in het weiland of paddock.
  2. Het merendeel van de totale wormpopulatie leeft als niet-volwassen larve op het weiland. Je paard wordt besmet door infectieuze larven.
  3. De grote bloedworm vormde vroeger de grootste bedreiging voor paarden maar is door het toedienen van veel blinde wormkuren vrijwel uitgeroeid. Dit komt doordat deze worm een lange periode nodig heeft om volwassen te worden nl. 200-330 dagen.
  4. Kleine bloedworm is de meest voorkomende en meeste bedreigende worm voor paarden. Tijdens het grazen, neemt het paard de larven op en deze kapselen zich in het darmslijmvlies in. In het darmslijmvlies groeien de larven tot wel 10x zo groot. De ingekapseling duurt normaal 6 weken maar kan ook veel langer duren tot 2,5 jaar aan toe. Bij ontworming gaan alle volwassen wormen dood en vervolgens gaat een signaaltje naar ingekapselde larven om massaal uit de darmwand te breken met bloedingen tot gevolg. Vooral bij jonge paarden kan de uitbraak dodelijk zijn.
  5. De spoelworm komt vooral voor bij veulens en jonge paarden. Ontwormen met een juist ontwormmiddel bv. fenbendazol is belangrijk anders verstoppen de dode wormen (25-50 cm) de darm met koliek tot gevolg.
  6. Sinds enkele jaren is het mogelijk om je paard door middel van speeksel te laten onderzoeken op lintworm. Lintworm komt bij 1 op de 5 paarden voor en is niet aan te tonen met mestonderzoek.
  7. Horzellarven leven een half tot driekwart jaar in de maag. De larven zijn 1-2 cm groot en zijn duidelijk zichtbaar in de mest.
  8. Horzels en aarswormen zijn het minst schadelijk voor de gezondheid van je paard. Uiteraard behandel je een paard met aarsworm direct om je paard te genezen en om doorsmetting naar andere paarden te voorkomen.
  9. 98% van de wormlarven bevinden zich binnen 1 meter van de mest. Paarden vermijden van nature te grazen in de buurt van de mest.
  10. Mestonderzoek toont de wormeitjes aan van de meest voorkomende wormen nl. grote bloedworm, klein bloedworm, spoelworm en veulenworm.
10 opvallende feiten over wormen bij paarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *